Achterhoekers.com Huntenfotos.nl Mananafotos.nl
EchtAchterhoek.nl

Pussy Riot komt naar de Zwarte Cross0

Pussy Riot komt naar de Zwarte Cross
Nieuws | 10-6-2016 om 13:22 door Ellen In samenwerking met Amnesty International haalt de Zwarte Cross de befaamde Russische punkband Pussy Riot naar Nederland.

De Zwarte Cross en Amnesty International zijn razendtrots dat de wereldberoemde protestpunkers op zaterdag 23 juli naar de Zwarte Cross komen. Daarmee is de Zwarte Cross het eerste festival in Nederland die het lukt Pussy Riot te boeken.

The Naked Run For Freedom
In 2013 vroegen Zwarte Cross en Amnesty International, samen met 450 demonstranten slechts gekleed in een helm, in The Naked Run For Freedom aandacht voor de alsmaar toenemende repressie door de Russische regering en veroordeelden ze bovendien de situatie van Nadezhda "Nadya" Tolokonnikova en Maria Alekhina, twee leden van Pussy Riot. Destijds gaf Yekaterina Samutsevich van Pussy Riot, toen net vrijgelaten uit de Russische gevangenis, het startschot voor deze roemruchte high speed protestmars. Deze spraakmakende actie kreeg wereldwijde media-aandacht.

Wereldwijde aandacht
Naast de Zwarte Cross met de Naked Run For Freedom riepen in 2012 en 2013 talloze artiesten, waaronder Adele, U2, Madonna en Bruce Springsteen, op tot de vrijlating van Maria en Nadya. De twee leden van Pussy Riot zaten op dat moment het laatste jaar van hun tweejarige straf uit in een Russisch werkkamp.

De mensenrechtensituatie in Rusland staat hoog op de agenda van Amnesty International. De Zwarte Cross voelt zich betrokken bij deze strijd en is trots dat deze iconen in de strijd voor de mensenrechten op zaterdag 23 juli naar de Zwarte Cross komen. De invulling van het programma van Pussy Riot wordt om veiligheidsredenen pas bekend gemaakt op de persdag van de Zwarte Cross, op dinsdag 19 juli 2016.

Als je wint, heb je vrienden
Nu de dames van de activistische en feministische punkrockband uit de gevangenis zijn en er wereldwijd aandacht is voor de zaak, lijkt het tij zich positief te keren voor deze beweging. Als je wint heb je vrienden. Maar toen de dames zonder fatsoenlijk proces in een werkkamp opgesloten waren, hadden ze toch wat minder vrienden. Althans was het niet altijd merkbaar en kan het eenzaam en oneerlijk zijn in een werkkamp. Daarom is Pussy Riot niet vergeten dat Amnesty en de Zwarte Cross Pussy Riot niet vergeten waren tijdens de gevangenschap. Hierdoor is de cirkel rond en zijn Amnesty en de Zwarte Cross zeer verguld met de komst van de Russische gasten naar Lichtenvoorde.

Een gastvrij welkom
‘We zijn echt blij met dit nieuws en we zullen de dames van Pussy Riot gastvrij verwelkomen. Wij vinden ze echt helden, want je moet het maar durven wat ze doen in zo´n regime. Sinds ze vrijgelaten zijn proberen we ze elk jaar naar Nederland te halen en nu komen ze! Nu Raif Badawi nog vrij en dan hangen we de vlag helemaal uit.’ Aldus Gijs Jolink, mede-eigenaar van de Feestfabriek, Alles Komt Goed BV, organisator van de Zwarte Cross.

Een gastvrij welkom
‘We zijn echt blij met dit nieuws en we zullen onze helden van Pussy Riot gastvrij verwelkomen. Sinds ze vrijgelaten zijn proberen we ze elk jaar naar Nederland te halen en nu komen ze! Nu Raif Badawi nog vrij en dan hangen we de vlag helemaal uit.’ Aldus Gijs Jolink, mede-eigenaar van de Feestfabriek, Alles Komt Goed BV, organisator van de Zwarte Cross.

Onverminderd expliciet
Afgelopen februari bracht de groep een nieuwe videoclip uit bij het nummer Chaika. Daarin uit de groep, te herkennen aan hun vrolijk gekleurde bivakmutsen, onverminderd fel kritiek op het Kremlin en de Russische corrupte elite. Represailles tegen de dames door de Russische overheid bleven vooralsnog uit, wat opmerkelijk is gezien de buitengewoon expliciete aard van de video. Hieruit blijkt eens te meer dat op luide toon aandacht vragen voor misstanden helpt; de Russische overheid weet de ogen van de internationale gemeenschap op zich gericht. Opzienbarend was ook de recente cameo van Nadya en Maria in de megapopulaire dramaserie House Of Cards, waarin de dames de fictieve Russische president een hak zetten.

Deel bericht via WhatsApp

Reacties

Naam:

Bericht:

Binnenkort

AanvangEvenementLocatie